הנבטה, כתהליך קסום של הטבע, לוקחת זרעים מאפשרת להם לנבוט, ומוציאה נבטים שמוכנים גם לגידול מצחים וגם למאכל. לא רק שהנבטים הביתיים האלה מוסיפים טעם למנות שלכם, הם גם מזינים מאוד, ידידותיים לכיס וקלים להפליא לגידול כל השנה. בעזרת כמה כלים וטכניקות פשוטות, תוכלו להפוך את המטבח שלכם לגן עדן לנבטים.
מהם נבטים?
אם תהיתם פעם מה הם החלקים הירוקים הקטנים והמענגים האלה בסלט שלכם, אויך יכול להיות שהם כל כך טעימים, אז בטוח שמדובר על נבטים. חשבו עליהם כעל זרעי צמחים שקיבלו שדרוג. בעת ההנבטה, זרעים אלה מפעילים אנזימים, מה שהופך את המזון לקל לעיכול ולמזין יותר. ברגע שתספקו לו קצת אוויר, מים ותשמרו על הטמפרטורה הנכונה, קיבלתם נבטים מפנקים שמתאימים כמעט לכל מנה במטבח.
מה אפשר להנביט?
הגיע הזמן לפתוח את המזווה במטבח שלכם ולגלות כי קיים בו מכרה זהב של דברים טובים שניתן להבניט. מעבר לנבטים הקבועים כמו בזיליקום וצמחי תבלין אחרים, ניתן גם להנביט מגוון זרעים המרחיבים את האופקים. הינה פירוט של כמה רעיונות להנבטה:
- שעועית – משעועית שחורה, דרך שעועית מש ועד שעועית צי.
- קטניות – עדשים, חומוס ועוד.
- אגוזים – שקדים, אגוזי מלך, קשיו ועוד.
- זרעים – חמניות, צ'יה, זרעי פשתן, חילבה ואפילו תלתן.
- דגנים – אורז, חיטה, שעורה, דוחן, כוסמין, קינואה ועוד.
איך אפשר להשתמש בנבטים?
אז אחרי שביצעתם את ההנבטה ויש בידיכם נבטים מכל הסוגים, הרבגוניות שלהם הופכת אותם לכוכבים השקטים שיכולים לשדרג כל ארוחה. תכולת החומרים המזינים המוגברת שלהם הופכת אותם לתוספת נהדרת:
- זרקו אותם לתוך סלטים לקבלת ביס פריך ומזין יותר.
- החליקו אותם לתוך כריכים, טוסטים או טורטיות ותגלו בעצמכם כמה הם מעשירים את הארוחה.
- פזרו אותם על מרקים לאחר הבישול. מרק חם ונבטים צוננים זהו שידוך משמיים.
- הוסיפו אותם לשייקים, לרטבים, למטבלים ועוד. תנו לבלנדר להסתחרר ולגלות לכם את סגולות הטעם של הנבטים
- נשנשו אותם סתם כך עם מעט מלח. זה עד כדי כך פשוט וטעים שלא תוכלו להפסיק.
- שלבו אותם בקציצת ההמבורגר שלכם לטוויסט מפתיע. לדוגמה, נבטי חומוס או סלט עדשים וקינואה מונבטים יכולים לשדרג את המנות הבשריות והטבעוניות שלכם כאחד.
מדריך להנבטה מוצלחת
הנבטה היא תהליך פשוט, עם שיטות המתאימות לכל סוג זרע והעדפה אישית. באמצעות נתב פשוט או אפילו צנצנת זכוכית גדולה מכוסה מוסלין, אתם יכולים לראות את הקסם קורה.
שיטה 1: שיטת ההשריה והמסננת
אידיאלי לשעועית מש, חומוס, עדשים, קינואה וכוסמת. קחו מיכל, השרו את הזרעים שבחרתם למשך הלילה, שטפו ותנו לקסם להתחיל. עדשים ושעועית מש זריזות במיוחד, ונובטות תוך כשלושה ימים בלבד. שטיפות פעמיים ביום וקצת סבלנות, ואתם מנביטים מומחים!
שיטה 2: שיטת השק הנפול
מושלם לברוקולי, כרוב ונבטי תלתן. הצטיידו בצנצנת, שק אגוזים, בד טטרה של תינוקות, או בד לגבינה וזרעים. יש להשרות, לשטוף, לתלות, לחזור על הפעולה. אל תשכחו לחשוף אותם מעט לשמש. זו שיטה שלוקחת קצת יותר זמן מאחרות, אבל היא כל כך שווה את ההמתנה!
שיטה 3: שיטת המיקרו-גינון
לנבטי אפונה, חמניות ועשב חיטה מהודרים יותר. תחשבו על זה כעל גינון, אבל בתוך הבית ומהר יותר. צלחת, אדמה, זרעים, מים – בסדר הזה. שפריץ פה, חשיפה לשמש שם, ויש לכם חגיגה ירוקה ממש מתחת לאף.
לסיכום
קסם ההנבטה הוא עדות לפלא הטבע, היא הופכת זרעים צנועים לנבטים עשירים בחומרים מזינים המשפרים את המאכלים שלנו ומזינים את גופנו. עם מערך של זרעים שמחכים לתהליך ההנבטה שלהם, האפשרויות הן כמעט אינסופיות, בין אם זו תוספת פריכה לסלטים או ביס בריא של סנדוויץ' בדרכים. יתרה מכך, שיטות ההנבטה, החל משיטת הסינון הפשוטה ועד לגישת המיקרו-גינון, מבטיחות שכל אחד, ללא קשר למידת המומחיות, יוכל לקחת חלק פעיל בהכנה. אז, כשאתם מתחילים בהרפתקת ההנבטה שלכם, זכרו שהנבטים המפוארים ביותר מתחילים את דרכם כזרע זעיר. אמצו את התהליך, היו סבלניים, התענגו על התוצאה ותנו למטבח שלכם להיות מוקד של צמיחה וחיוניות.