האם גם טבעונים צריכים לברך? הכול על ברכת המזון

אם גם אתם שומרי מסורת ומצוות אז כנראה שאתם מקפידים לקחת על עצמכם כמה שיותר מצוות שתוכלו לקיים. מן הסתם לא כל אחד יכול לקיים את כל המצוות ולכן נראה כי אנשים מעוניינים לכל הפחות לקיים את המצוות הקטנות והפשוטות שניתן לקיים במהלך היום. דוגמא נפלאה לכך היא ברכת המזון שאנו מצווים לברך אחרי הארוחות במקרים מסוימים. על אף שלא מדובר על ברכה מורכבת נראה כי היא מקור לבלבול של ממש. אנשים לא ממש יודעים מתי צריך לומר אותה ומתי לא, אילו מאכלים מחייבים ואיזה כמות והאם גם טבעונים צריכים להגיד אותה. בואו ננסה לעשות קצת סדר בדברים אחת ולתמיד.

אחרי איזה מאכלים יש לברך את ברכת המזון?

כבר במשנה ישנה מחלוקת גדולה לגבי השאלה הזו. לדעתו של רבן גמליאל יש לברך כאשר מדובר על מאכל שהוא אחד משבעת המינים שכן הם מופיעים בתורה בפרשה של ברכת המזון. רבי עקיבא לעומת זאת סבר כי את ברכת המזון יש לברך בכל מקרה שמדובר על מאכל שאכל אדם ועשה אותו שבע, אפילו אם מדובר אך ורק בירק. החכמים לעומת זאת סברו כי את ברכת המזון יש לברך בארוחות בהן אוכלים לכם וכך נפסק להלכה מאז ועד היום. כך או כך אפשר להבין כבר כי מדובר על ברכה על האוכל שאכלנו, ואפשר לראות כי בכל אחד מן המקרים לא מדובר על ברכה שיש לברך בהכרח לאחר אכילה של בשר או של מוצרים אחרים מן החי. אז כדי ליישר קו קודם כל – כן, גם טבעונים שומרי מסורת צריכים לברך את ברכת המזון.

אחרי איזה כמות של מזון יש לברך?

על פי ההלכה הכמות היא ״כזית״. כלומר אם אוכלים ושבעים ונהנים, גם אם מדובר על כמות קטנה בגודל של זית יש לברך את הברכה. שימו לב כי על פי ההלכה גם אם אוכלים כמות קטנה כזו של לחם ויתר הארוחה מכילה דברים אחרים אז זה עדיין נחשב וצריך לברך. שימו לב כי גם נשים מחויבות בברכה בדיוק כמו גברים.

 

 

תוכן הברכה

ברכת המזון למעשה מחולקת לכמה חלקים מסוימים שחשוב להכיר:

ברכת הזן: התוכן של הברכה הזו הוא למעשה הודיה לקדוש ברוך הוא על כך שהוא מזין אותנו ודואג לצרכים שלנו.

ברכת הארץ: ברכה על הארץ ועל האדמה, על מצוות ברית המילה, על התורה ועל המצוות. הברכה הזו נוספה על ידי יהושע בן נון עם כיבוש ארץ ישראל.

ברכת בונה ירושלים: תפילה על מלכות בית דוד, בניין ירושלים ובית המקדש. הברכה כוללת גם בקשה לפרנסה טובה ויש לה תוספת מיוחד בשבת וחג.

ברץ הטוב והמטיב: ברכת הודיה לאל על הטוב שהוא עושה לעם ישראל. הברכה נוספה על ידי חכמים לאחר מרד בר כוכבא.

מעבר לכך ישנן תוספות שונות לברכה כמו מים אחרונים (הכינוי לנטילת הידיים בסוף הסעודה לפני שמתחילים את הברכה עצמה), זימון ותוספות בגוף הברכה כמו ״על הנסים״, ״רצה״, ״יעלה ויבוא״ ועוד.

לסיכום

אם כך אפשר לראות כי ברכת המזון זה לא דבר מסובך כל כך. צריכים לעשות אותה בכל ארוחה בה אוכלים שבעים ונהנים במידה ואכלנו לחם או מאכל אחר עשוי קמח ופחמימות. שימו לב כי באשר לטבעונות אין הנחיה מיוחדת, כך שגם טבעונים שומרי מסורת צריכים לברך אותה בתום על ארוחה.

מאמרים נוספים

לחיות טבעוני

נגישות